Vad är offside i ishockey? En guide för nybörjare och nyfikna
Offside är en viktig regel i ishockey som ofta får domaren att blåsa i pipan – men vad är egentligen en offside? Det går vi igenom i den här artikeln och förklarar varför regeln finns och hur den påverkar spelet.
Varför finns offside-regeln?
Offside är till för att skapa ett rättvist och strukturerat spel. Utan den skulle spelare kunna positionera sig nära motståndarnas mål i väntan på en passning, vilket skulle göra spelet rörigt och orättvist. Regeln tvingar lagen att ta sig in i anfallszonen på ett kontrollerat sätt – med taktik och samspel – snarare än med chansartade passningar.
Vad räknas som offside?
Ishockeyrinkens offensiva zon börjar vid den blå linjen. Ett lag är offside om en spelare i laget korsar motståndarnas blå linje in i anfallszon innan pucken gör det. För att en spelare ska vara offside måste båda skridskorna helt befinna sig inne i anfallszonen innan pucken har passerat blå linjen.
Enkelt förklarat:
- Pucken måste in i anfallszon först, det vill säga passera den blå linjen innan den anfallande spelaren
- Inga medspelare får vara i anfallszonen före pucken
- Om detta sker blåser domaren för offside och spelet stoppas.
Men som med alla regler så kommer det också undantag. Om en anfallande spelare åker baklänges in i anfallszonen medan denne kontrollerar pucken kommer ingen offside att utdömas. Det får dock inte finnas några andra lagkamrater i anfallszonen när spelaren passerar den blå linjen.
Typer av offside
Det finns två huvudtyper:
- Vanlig offside
När en spelare korsar blå linjen före pucken. Detta leder till ett spelavbrott och nedsläpp i neutral zon. - Fördröjd offside
Om en spelare är i anfallszon före pucken, men inte vidrör pucken eller påverkar spelet direkt, kan domaren hålla upp handen för en ”fördröjd offside”. Laget får då chansen att ”backa ur zonen” (alla spelare måste lämna anfallszon). Om de lyckas fortsätter spelet, annars kommer domaren blåsa för offside.
Vad händer vid offside?
Vid en vanlig offside gör domaren ett avblåsningstecken och pekar ut zonen där nedsläppet ska ske – oftast nära blå linjen men i neutral zon. Det andra laget får då chansen att ta över pucken.
Vad är inte offside?
Det finns situationer där domaren inte blåser offside utan låter spelet fortsätta:
- Om pucken spelas in i zonen av motståndarna – räknas det inte som offside.
- Om pucken studsar eller glider in av en slump – ingen offside så länge inga medspelare påverkar spelet inne i zonen.
Hur undviker lagen offside?
Lagen tränar mycket på att tajma sina anfall. Kommunikation och spelförståelse är avgörande.
Videogranskning och offside
På elitnivå används videogranskning vid tveksamma offside-situationer som leder till mål. Om reprisbilder visar att ett mål föregicks av offside – även med bara några centimeter – kan det dömas bort.
Vanliga missuppfattningar om offside
- ”Han var bakom försvararen så det var inte offside” – spelar ingen roll, det är pucken och den egna spelaren som räknas.
- ”Han rörde aldrig pucken” – irrelevant om han påverkade spelet inne i zonen.
Sammanfattning
Offside är en av de grundläggande reglerna i ishockey. Även om det kan kännas svårt att förstå regeln i början, lär man sig snabbt hur den fungerar. Den gör att spelet flyter bättre, främjar samarbete och hindrar att matcher avgörs av att spelare ställer sig i anfallszonen och väntar in passningar.
Så nästa gång domaren blåser av för offside – vet du exakt varför.