Sverige möter Kanada i spännande semifinal i Ishockey-VM

Semifinalen mellan Sverige och Kanada i Ishockey-VM närmar sig. Med tidigare täta möten och olikartade senaste resultat, ger vi här en översikt inför matchen som sänds på Viaplay den 26 maj klockan 15:20 svensk tid.

Tidigare resultat i turneringen

Sverige har haft en varierande resa till semifinalen. De inledde starkt i Grupp B med segrar över Slovakien (6-1), Frankrike (3-1), och Lettland (7-2). I kvartsfinalen vann Sverige över Finland med 2-1 efter sudden, men i semifinalen följde en tung förlust mot Tjeckien med 3-7. Kanada, å andra sidan, började i Grupp A med vinster över Finland (5-3) och Schweiz (3-2). I kvartsfinalen vann de över Slovakien (6-3), men förlorade mot Schweiz i semifinalen efter straffar (2-3).

Inbördes möten

Sverige och Kanada har en lång historia av täta och jämna matcher. I Ishockey-VM 2022 vann Kanada med 4-3 efter sudden i kvartsfinalen. Däremot vann Sverige i finalen 2017 med 2-1 efter sudden. Andra anmärkningsvärda möten inkluderar Kanadas seger med 6-0 i en kvartsfinal och Sveriges förluster mot Kanada i gruppspelet 2015 och 2014 med respektive 4-6 och 2-3 efter sudden.

Vem är favorit?

Med tanke på tidigare resultat och oddsen från spelbolagen är mötet jämnt. Sverige har en vinstchans på 41%, medan Kanada något lägre på 37%, och krysset ligger på 22%. Statistik visar att båda lagen är kapabla att ta hem segern, vilket bör göra matchen mycket spännande.

Hur du kan följa matchen

Matchen spelas på O2 Arena i Prag, Tjeckien, och startar den 26 maj klockan 15:20 svensk tid. För de som inte kan vara på plats, sänds matchen direkt på Viaplay.

Text av Sportjournalist, Svenska Hockeyförbundet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *